Uncategorized

Pohdintaa naapuruudesta

Vuoden 2017 syksyn ja talven aikana kysyin itseltäni mitä naapuruus oikeastaan on ja miten sitä voi tutkia. Tämä johtui siitä, että olin mukana tutkimushankkeessa, jota pyörittivät tutkijakollegani Pietarista. Hankkeen nimi oli ”Naapuruuden kerroskakku” ja siinä tarkasteltiin naapuruutta Suomessa ja Venäjällä. (Lisätietoa hankkeen nettisivuilta.) Oma osuuteni, jota tein yhdessä tutkija Olga Brednikovan kanssa, keskittyi naapuruuteen Suomen …

Pohdintaa naapuruudesta Read More »

Viipuri romaanin miljöönä: Anna Kortelaisen Siemen

Anna Kortelaisen Siemen oli ensimmäinen lukemani romaani, jonka tapahtumapaikkana on Viipuri. Viipuri ei ole kovin tavallinen miljöö suomalaisessa nykykirjallisuudessa, vaikka Kortelaisen lisäksi kaupunkiin ovatkin sijoittaneet teoksiaan muun muassa Laila Hietamies ja Mikko Porvali. Juuri tämä saikin minut kiinnostumaan kirjasta, sillä Viipuri on ollut yksi tutkimuskohteistani. Viipuri on tullut minulle läheiseksi myös omien vapaa-ajan ja työmatkojeni …

Viipuri romaanin miljöönä: Anna Kortelaisen Siemen Read More »

Näkökulmia kaksoiskaupunkien tutkimukseen Imatralta ja Svetogorskista

Olen ollut kiinnostunut “kaksoiskaupungeista” siitä saakka kun muutin Imatralle vuonna 1999. Imatraa ja Svetogorskia oli 1990-luvun loppupuolella ryhdytty nimittämään kaksoiskaupungiksi erityisesti markkinointitarkoituksissa. Työskennellessäni Etelä-Karjala-Instituutissa laadimme Nadya Nartovan kanssa selvityksen siitä, miten hyvin imatralaiset ja svetogorskilaiset tuntevat kaksoiskaupunki-käsitteen ja mitä se heille merkitsee. Tuo vuonna 2008 julkaistu “kaksoiskaupunkibarometri” löytyy täältä. Syvensin barometritutkimusta tutkimusta myöhemmin järjestämällä fokusryhmähaastatteluja …

Näkökulmia kaksoiskaupunkien tutkimukseen Imatralta ja Svetogorskista Read More »

Mitä tilastot kertovat raja-alueiden kehityksestä?

Raja-alueita pidetään yleisesti syrjäisinä alueina, joiden kehitys on muita alueita jäljessä. Yllättävän harvoissa tutkimuksissa on kuitenkaan käytetty tilastotietoja ja määrällisiä analyyseja tämän väitteen selvittämiseen. Vuonna 2016 kirjoitin artikkelin, jossa pohdin sitä, mitä tilastot kertovat Euroopan raja-alueiden alueellisesta kehityksestä. Keskityin erityisesti niihin haasteisiin, joihin tutkijat törmäävät käyttäessään tilastotietoja ja määrällisiä analyysimenetelmiä raja-alueiden aluekehityksen tutkimiseen. Hyödynsin tutkimuksessa …

Mitä tilastot kertovat raja-alueiden kehityksestä? Read More »